Fingo Pilihan Terbaik

Fingo Sdn Bhd, operator pasaran e-dagang sosial menyasarkan untuk menjadi penyedia platform dalam kalangan tiga terbaik di Malaysia dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif Fingo Malaysia, C S Lee, berkata sasaran itu bakal dipacu menerusi penawaran aplikasi yang komprehensif menggunakan platform S2B2C (pembekal ke perniagaan ke pengguna).

Katanya, platform yang menghubungkan rangkaian sosial utama iaitu Whatsapp, Facebook dan Instragram juga menjadikan Fingo berbeza dengan pesaingnya di pasaran, sekali gus meluaskan capaian perniagaan dan pengguna.

“Sebagai permulaan, kami menjangkakan 500,000 pembeli akan menggunakan Fingo menjelang akhir tahun ini. Ketika ini sudah 200,000 muat turun sudah direkodkan,” katanya kepada media selepas majlis perasmian Fingo di sini, hari ini.

Fingo dirasmikan oleh Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dr Ong Kian Ming.

Yang turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Fingo, Dong Fang dan Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Fingo, Wang Nan.

Lee berkata, menerusi platform itu juga, setiap ahli yang mendaftar boleh mengakses secara meluas pilihan barangan serta pembekal berkualiti daripada Tmall dan Taobao, selain membuka peluang keusahawanan baru di Malaysia menerusi sistem ganjaran ahli.

Katanya, syarikat itu mensasarkan untuk meneroka pasaran e-dagang yang semakin berkembang di Malaysia selain peluang perniagaan besar di rantau ASEAN.

“Model perniagaan S2B2C menggunakan pilihan data yang besar untuk berinteraksi, dan bersosial dengan ahli Fingo.

“Permintaan mengenai maklumat, ramalan fesyen serta trend membeli akan digabungkan dengan rantaian bekalan domestik dan antarabangsa bagi mewujudkan platform S2B2C yang cekap agar dapat mengatasi model perniagaan e-dagang yang wujud ketika ini,” katanya pada sidang media pelancaran Fingo di sini, hari ini.

Sementara itu, Fang berkata, Fingo memilih Malaysia sebagai pangkalannya adalah kerana kestabilan politik, kemudahan infrastruktur dan persekitaran perniagaan selari dengan penggunaan teknologi digital yang tinggi seperti media sosial dan pasaran e-dagang atas talian.

Katanya, ekosistem terbaik itu menjadi platform ideal untuk Fingo memberi satu pengalaman e-dagang baru kepada pengguna di rantau ASEAN.

“Kami yakin bahawa Malaysia adalah pilihan tepat untuk kami berkembang kerana hasil kajian, daripada 32 juta jumlah populasi di negara ini, sebanyak 25.08 juta daripadanya adalah pengguna internet aktif atau kira-kira 79 peratus dari jumlah populasi,” katanya.

Beliau berkata, kelebihan besar di dalam e-dagang adalah penambahbaikan di dalam kecekapan serta membuka jenama pasaran dan saluran baru untuk para pengguna menikmatinya.

Katanya, secara khususnya penting untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS), kerana e-dagang boleh membantu peniaga mendapatkan pasaran besar dengan kos yang rendah dan pantas.

“Kami mengalu-alukan semua PKS tempatan yang mencari peluang untuk memulakan perniagaan digital mereka dengan kami.

“Fingo akan membantu dengan menggunakan sepenuhnya platform yang disediakan bagi menyokong PKS tempatan dan memanfaatkan semangat keusahawanan di kalangan orang Malaysia,” katanya.

Dalam perkembangan sama, Kian Ming berkata, pengendali platform e-dagang diminta mempromosikan produk buatan Malaysia bagi mengembangkan perniagaan syarikat tempatan tidak hanya di peringkat domestik, tetapi pasaran eksport.

“Kami menjemput peserta industri e-dagang untuk menggunakan platform sedia ada di Zon Perdagangan Bebas Digital (DFTZ) bagi mengembangkan capaian bukan saja kepada mereka, malah dapat membantu usahawan tempatan khususnya PKS mengembangkan perniagaan ke peringkat lebih tinggi,” katanya.

√  Produk membeli-belah keperluan semua
√  Yuran penyertaan yang murah tidak membebankan
√  Tidak memerlukan kemahiran teknikal
√  Sesiapa saja di Asia Tenggara boleh sertai
√  Repeat sale yang mudah dan tinggi
√  Dijalan secara 100% Internet mobile
8 Sebab kita mesti bersama-sama dengan FINGO
√  Peluang perniagaan passive income yang mudah dan ringkas.
√  Memberikan pendapatan tambahan pasif di kala ekonomi tidak menentu.
√  Menyediakan peluang pekerjaan dari rumah dengan Internet dan smartphone.
√  Menyelesaikan masalah tekanan harga barang yang menaik dengan inflasi tinggi.
√  Tidak perlu modal besar berbanding dengan perniagaan kovensional yang kos mahal.
√  Membasmi pengangguran di kalangan muda mudi walaupun lepasan universiti.
√  Mengelakkan rakyat Malaysia daripada memilih jalan salah seperti mencuri dan merompak
√  Mengelakkan dan membantu situasi kesukaran ekonomi kepada rakyat Malaysia

Dapatkan Ebook PERCUMA anda disini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *